Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Cap Ital Conducir

Valmennukset

3. Maaliskuuta 2013 // Kouluvalmennus, valmentajana Noora:

Näytti vauhdikkaalta menolta, eli vastaisuudessa paljon pidätysharjoituksia. Kokeile joskus pieniä puomivälejä, jotta ori joutuu keskittymään minne astelee. Myös ennen kilpasuorituksia on hyvä ratsastaa pari reipasta laukkapätkää, jotta ori purkaa enimmät energiat pois. Rentoutuu myös hieman huonosti, eli jännitys pois taivuttelulla ja johtavalla sisäkädellä ympyröillä. Anna orille hieman enemmän ohjaa ja päästä liikkumaan hieman pidempänä. Täydellinen pari esteille. Poni kuuntelee kuolainta, kun ratsastaja vaan viitsi kunnolla pyytää ja intoa riittää esteilla vaikka muille jakaa. Hieman isommat estetreenit ja kunnon hikimaastot olisivat hyvästä Kapulle. Pitkät ja hitaat koulutreenit kokonaan pois!

23. Helmikuuta 2013 // Estevalmennus, valmentajana Rose: (katso ratakuva)

Dara aloitti heti alkukäyntien jälkeen kevyessä ravissa työskentelyn ja saikin Kapun heti kuulolle, kunhan oli ensin ravaillut pari kierrosta eteenpäinpyrivää ravia. Käskin Daraa pitämään huomion Kapun reaktiokyvyssä siirtymisissä, ja siirtymisiä Dara saikin treenata paljon. Aluksi hän otti jokaisella lyhyellä sivulla käyntiinsiirtymisen ja pitkällä sivulla kaksi pysähtymistä ravista ja siitä suoraan raviin. Raviin Kapu siirtyi melko laiskasti, mutta alkoi kunnioittaa pohjetta enemmän kun Dara näpäytti raipalla sitä muutaman kerran. Sen jälkeen Dara otti pari laukannostoa, joissa Kapu olikin huomattavasti reippaampi. Laukka nousi pidätteestä ja sisäpohkeesta, raviin taas poni ei olisi meinannut siirtyä.

Aloitimme sitten puomityöskentelyn, jotta ehtisimme hypätä. Toisella pitkällä sivulla oli kymmenen ravipuomia, toisella keskiympyrä jolla oli kolme ravipuomia. Kapu ravasi innokkaasti ja vähän liiankin vauhdikkaasti, mutta tuli puomit kuitenkin melko nätisti. Keskiympyrälle kääntäminen myöhästyi joka kerta ja neuvoin Daraa käyttämään enemmän ulkoapuja. Pian puomit ylittyivät oikein mallikkaasti joten käskin Daraa jäämään keskiympyrälle. Nyt laukassa puomien lisäksi tultaisiin kaksi 40-senttistä ristikkoa. Kapu nosti hienosti pikkuinen häntä viuhahtaen oikean laukan, ja tuli puomit ja ristikot hienosti. Tosin ristikoiden välit olivat hevoskokoiset, ja Dara päätti lisätä laukkaa jotta ponnistamispaikat sopivat. Nostin ristikot 60-senttisiksi ja Kapu hyppäsi tyylikkäästi. Ratsukko oli selvästi kehittynyt viime valmennuksesta!

Sitten Dara hyppäsi 60-70 senttisiä esteitä sieltä täältä ja kerran hän meni tippumaankin jaloilleen, kun Kapu kielsi 70-senttiselle tasaokserille. No ei se mitään, uudella yrittämällä onnistui hyvin ;) Yhden pystyn korotin jopa 80-senttiseksi ja Kapu hyppäsi kuin pieni lentokone. Dara taputti Kapua tyytyväisenä ja selostin sitten innaritehtävän: Kolme ravipuomia, laukannosto, kaksi laukkapuomia, ristikko, 60-cm pysty ja 70-cm okseri. Välit olivat taas hevoskokoiset, joten äskin Daraa ensimmäisellä kerralla tulemaan tehtävän kootussa ravissa ja laukassa. Ravipuomit onnistuivat hyvin, samaten laukannosto, joka oli hyvän napakka, kuten shettiksellä pitikin. Laukkapuomit olivat helppo tehtävä, vaikka ne olisi voitu tulla vielä kootummassa laukassa. Lopputehtävä sujui hyvin, joten käskin Daraa tulla uudestaan ja nyt korotin viimeiset esteet 70- ja 80-senttisiksi. Kapu ei kyttäillyt lainkaan ja suorastaan imi viimeiselle esteelle. Siinä vaiheessa esittelin seuraavan tehtävän: Kaksi estettä joiden välissä on kaarevalla uralla kolme puomia. Dara tuli laukassa ensimmäiselle esteelle, 50-senttiselle okserille, ja käänsi heti puomeille. Laukanvaihtojen taito oli selvästi ratsukolla vähän hukassa, sillä laukka ei vaihtunut puomeilla kertaakaan, vaikka tavoitteena oli 2 vaihtoa. Pystylle menevä tie oli turhan jyrkkä, sillä Dara unohti oikean pohkeen täysin. Onneksi sentään pystyn jälkeen laukka vaihtui vasemmaksi. Toisella yrityksellä laukat vaihtuivat puomeillakin helposti, kun Dara käytti apuja tarkemmin.

Annoimme tänään todella hienosti toimivalle ponskille välikäynnit, jonka aikana selostin Daralle loppuradan: Innaritehtävä, okseri, kaarevan puomit, pysty, ristikko, innaritehtävän okseri ja ristikkosuora. Välikäyntien jälkeen Dara verkkasi Kapua hetken kevyessä ravissa ja tuli sitten laukassa ristikon (este 9) ja okserin (este 10) välisen tien, jotta se ei tulisi Kapulle yllätyksenä kesken radan. Kapu tuli sen hienosti vaikka taas vähän jyrkällä tiellä. Käskin Daraa pitämään ulkoavut aina ensisijaisena, sillä hänellä oli taipumusta käyttää sisäohjaa liikaa. Lopulta hän tuli ravissa innarille ja aloitti radan. Linja sujui hyvin, myös 70-senttinen pysty ja 80-senttinen okseri. Dara käänsi oikealle ("muista ulkopohje!!!!") ja tuli 60-senttisen okserin hyvällä, kaarevalla tiellä. Sen jälkeen oli puomit, ja vaikka laukka ei vaihtunut ensimmäisen puomin jälkeen vasemmaksi, Kapu tuli ne noudattaen tarkasti Daran määräämää tietä ja laukkasi tasantarkkaan puomien keskeltä, mikä oli hieno saavutus. 80-senttiselle pystylle tie sen sijaan oli melko kehno ja Dara lensi tyylikkäästi voltilla alas, kun Kapu päätti pettää ja kieltää esteelle. Ei kuulemma sattunut paljoa, ja pian Dara pääsi nousemaan takaisin satulaan ja yrittää uudelleen, tulemalla puomien ohi suoraan pystylle. Nyt tie oli suora ja ponnistuspaikkakin sopi, joten Kapu hyppäsi hienolla ilmavaralla ja rata jatkui. Vuorossa oli ristikko ja sen jälkeen 80-senttinen innarilinjan okseri. Dara muisti nyt ulkopohkeen ja ratsasti Kapun hyvin okserille. Loppurata sujui helposti.

Dara taputti Kapua ja kysyin, haluaisiko hän vielä kokeilla kaarevan uran puomeja ja pystyä, ja kun vastaus oli myönteinen - tosin vähän vastahakoinen? - laskin pystyn 60-senttiseksi ja Dara tuli puomit laukassa. Käskin pysymään rauhallisena ja ohjaamaan ponin kiirehtimättä pystylle. Nyt tie oli paljon parempi kuin tippumiskerralla, ja Kapu hyppäsi rohkeasti yli. Hienoa! :) Koska muuta hiottavaa ei ollut, Dara ravasi loppuravit ja antoi Kapulle kunnon pitkät ohjat jo ravissa, jotta se jumppaisi itseään eteen-alas. Loppukäynnit Dara meni maastossa.

17. Marraskuuta 2012 // Kouluvalmennus, valmentajana Candy:

Minulle tuli tänään valmennukseen kirjava shetlanninponi Kapu ja sen vuokraaja Dara. Lähdin talliin odottelemaan. Dara olikin pian saanut Kapulle varusteet päälle. "Mennään sitten maneesille", sanoin ja lähdin kävelemään edeltä. Kapu yritti punkea syömään joka välissä, mutta Dara pysyi tiukkana. "Millanen se on ratsastaa?" kysyin Daralta. "Tää on aika hankala, mutta mun mielestä ihana", Dara vastasi ja katsoo Kapua. Avasin maneesin oven ja menin kentän keskelle istumaan jakkaralle. Dara nousi Kapun selkään. "Voit kiertää vaikka kaksi kierrosta pitkin ohjin", neuvoin Daraa. Kapu käveli ensimmäisen kierroksen nätisti, mutta sitten sitä alkoi kyllästyttää. "Heti vaan raippaa, jos se ei meinaa totella, eikä kuuntele pohkeita", sanoin Daralle. Hän nyökkäsi ja napautti raipalla. Kun toinen kierros oli kävelty, sanoin "Kerää vaan ohjat tuntumalle ja lähde tekemään ympyröitä ja pysähdyksiä käynnissä'". Dara sai Kapun toimimaan hienosti. Hetken aikaa sitä mentyään kerroin uuden ohjeen. "Nyt harjoitellaan aluksi jotain helppoa, ja katsotaan sitten lopuksi jotain vaikeampaa. Nyt voidaan mennä kolmikaarista kiemurauraa ravissa. Kierrät kulmasta tuon renkaan ulkopuolelta, sitten kierrät minut tuolta pitkältä sivulta ja vielä viimeiseksi tuo rengas toiselta lyhyeltä sivulta", sanoin ja piirsin jalalla maahan kuvion. Kävelin pitkälle sivulle.

Dara otti Kapun raviin ja kiersi ensimmäisen renkaan, sitten minut ja vielä viimeinen rengas. Dara taputti Kapua. Hän tuli tehtävän pari kertaa, kunnes Kapu noudatti tarkasti teitä ja apuja."Nyt voit tulla tehtävän laukassa", sanoin Daralle. Kapu laukkasi vielä minunkin ympäri kiltisti, mutta sitten se heitti pari riemupukkia. Dara pysyi tiukkana ja sai kuin saikin Kapun aisoihin, joten Kapu kiersi viimeisenkin renkaan hyvin. Dara tuli laukassa vielä toisen kerran. Kapua ei kiinnostanut, joten se nykäisi päänsä alas ja pukitti taas pari kertaa. Dara napautti raipalla ja nojasi taaksepäin. "Nyt Kapu kunnolla", huudahdin. Dara suoriutui kierroksen loppuun. "Nyt laukkaa koko kenttää ympäri, että Kapu saa vähän purkaa energiaa. Älä anna sen kuitenkaan kiihdyttää ja pukittaa", sanoin ja kävelin takaisin keskelle. Dara nosti laukan. Kapu laukkasi lujaa kaksi kierrosta, sitten Dara hidasti ravin ja kehui Kapua."Hyvä. Nyt voit antaa pitempää ohjaa ja mennä vielä vähän ravia. Sitten voidaan harjoitella etuosakäännöksiä", sanoin Daralle. Dara ravaili vähän ja hidasti sitten käyntiin. Kävelin Daran luo ja näytin kuinka etuosakäännös tapahtuu. Sitten hän sai kokeilla itse. Kapu protestoi eikä suostunut kääntymään etuosansa ympäri. Sen mielestä olisi pitänyt tehdä jotain voltintyyppistä vänkäämistä. Dara sai kuitenkin Kapun hyvin hallintaan ja johti määrätietoisesti oikealla ja sen jälkeen vasemmalla ohjalla. "Se viimeinen sujui hyvin, nyt voit mennä loppukäynnit pikkuhiljaa ohjia löysäten", sanoin ja rapsutin Kapua. Istahdin hetkeksi vielä kentän keskelle katselemaan ratsukkoa. Kapu lönkötteli kunnolla. "Tuu vaan kaartoon" sanoin Daralle, kun hän oli kävellyt pitkät loppukäynnit. Dara ohjasi Kapun kaartoon ja taputti sitä, sitten hän tuli alas ja nosti jalustimet ylös. Dara talutti Kapun ulos maneesista, suljin itse oven kiinni perässä. Kävelimme tallille. Dara hoiti vielä Kapun ja antoi sille omenan.

20. Lokakuuta 2012 // Estevalmennus, valmentajana Rose:

Verryttelyraveissa pikku Kapu puhkui intoa, ja se ravasi turhan reippaasti eikä juuri pidätteitä kuunnellut. Pistin Daran treenaamaan paljon siirtymisiä ravista käyntiin, käynnistä pysähdykseen, peruutus ja heti raviin. Raviin siirtyminen ei tuottanut vaikeuksia, mutta kesti pitkään ennen kuin Kapu viimein alkoi oikeasti kuunnella ohjasapuja. Aloitimme heti ravipuomien tulon, ja Kapu nosteli jalkojaan kiitettävästi vaikka se keräsikin vauhtia liikaa. Pian korotimme puomit pieniksi ristikoiksi, ja Kapu lähti innokkaana hyppäämään. Kun korotin pari estettä 50-senttiseksi, Kapu innostui ja heitti pukinkin, kun Dara ei päästänyt sitä lähtemään käsistä. Tilanteen rauhoituttua Dara tuli esteet ja Kapu tuli kaikki kelvollisessa, tahdikkaassa laukassa, vaikka tiet olivat melko kiemurtelevat. :) Dara ohjasi Kapun loppuun asti esteistä yli. Sitkeys onkin poniratsastajien tärkein ominaisuus :D

Nyt Dara tuli viidestä esteestä koostuvan radan, joka sisälsi muurin ja okserin. Yksi este oli 70-senttinen, loput 60-senttisiä. Kapu suorastaan puhkui intoa ja lähti kiitämään heti, kun Dara antoi pienet pohjeavut. Okserin ja kolme estettä sujuivat todella hyvin, tiet olivat kaarevia ja todella tarkasti ratsastettuja. Muurille Dara lähti hieman liian ajoissa hyppäämään, jonka takia hypystä tuli töksähtävä ja muurin yllä oleva puomi tuli alas. Uudella yrittämällä Dara odotti kärsivällisesti, kunnes Kapu hyppäsi. Nyt Dara myötäsi reilusti, joka oli hyvä, sillä Kapu hyppäsi todella suurella ilmavaralla :D Olin yllättynyt, miten korkealle niin pieni shetu hyppäsi!

Annoin ratsukon hengähtää jonka jälkeen tulimme kaikki kuusi estettä ratana. Nyt kaksi estettä oli 80-senttisiä, muuri ja pysty. Loput olivat 70 cm. Dara piti Kapun hyvin ulko-ohjalla eikä päästänyt sitä lähtemään. Laukka olit todella tasaista ja tahdikasta. Kaikki esteet ylitettiin puhtaasti! Olin melkein yllättynyt, kun Kapu ei kieltänyt edes tiukassa kaarteessa olevalle okserille. Kapu oli suoriutunut todella hyvin estetunnista ja loppuravien jälkeen Dara taputti sitä paljon, eikä syyttä ;D

16. Elokuuta 2012 // Estevalmennus, valmentajana leah:

Oli mukava nähdä entinen kisaponini Winstonin kentällä :) Dara oli ottanut jo alkuverryttelyt ja ilmeisesti tippunutkin jo kerran, kun kypärässä näkyi hiekkaa. Sanoin Daralle, että tulee ravissa ensin n. 30 cm ristikon, ja Kapu hyppäsi sen vaivatta. Seuraavaksi Dara tuli sen laukassa, ja Kapu lähti vähän turhan kaukaa. Nostin ristikon 40 cm pystyksi, ja ratsukko tuli sen laukassa. Dara käänsi vähän liian aikaisin, ja Kapu kielsi ja veti pukit päälle, ja Dara tahtoi lentää esteen sekaan, mutta sai ponin kaulasta kiinni :D Sanoin Daralle, että tulee uudestaan ja ei käännä niin aikaisin. Nyt sujui paremmin, ja korotin pystyn 60 senttiin. Kapu hyppäsi sen hienosti ja pienellä ilmavarallakin!

Seuraavaksi ratsukko tuli puomi-ristikko-okseri sarjan, ja ristikon & pystyn väliin tulisi Kapun askeleissa kaksi askelta. Ristikko oli n. 40 cm ja okseri 50 cm. Kapu kielsi ristikolle, mutta Dara sai ponin seuraavalla kerralla yli raipan avustuksella, ja Kapu meinasi kieltää okserille, mutta hyppäsi kuitenkin Daran raipasta. Seuraavalla kerralla Kapu tuli innoissaan ja hyppäsi esteet hyvin. Seuraavaksi hyppäsimme 50 cm lankun ja 55 cm muurin suhteutetun, ja Kapu kielsi odotettavasti muurille. Seuraavalla hypyllä ori kuitenkin ponnasi kunnon ilmavaralla molempien esteiden yli, ja korotin molemmat 60 senttiin. Kapu suoritti senkin hyvin, tosin Dara joutui ratsastamaan aika paljon eteenpäin. Käskin tulla vielä kerran, ja Dara sai Kapun hienosti yli esteistä! Kapu hyppäsi nyt hyvin, joten lopetimme siihen :)

10. Tammikuuta 2012 // Estevalmennus, valmentajana Sanni:

Verryttelyssä Kapu oli kuulolla ja ilmeisesti hieman myös katseli muita hevosia. Vauhtia kuitenkin löytyi! Alkuun mentiin puomeja ja kavaletteja. Ensimmäisellä kerralla ori ei suostunut menemään yli, mutta toinen yritys ja reippaasti eteen! Kun ratsastaja sai Kapun menemään puomien yli, se totteli moitteettomasti loppuvalmennuksen. Sitten hypättiin suhteutetulla linjalla olevia neljän laukka-askeleen välillä olevia esteitä. Askeleet sopivat Kapulla hyvin ja ratsukko keskittyi.
Seuraavana vuorossa oli radan pätkiä, joilla harjoiteltiin uusintaradan teitä. Kapu oli erittäin vikkelä, mutta kerran ratsastaja lensi kaaressa esteen toiselle puolelle! Takaisin selkään vaan ja uudelleen :) Viimeisenä vuorossa oli rata, jolla Kapu pani parastaan! Tsemppiä jatkoon, valmennus sujui hyvin pienistä yllätyksistä huolimatta (:

Muistilista

Sileällä: Yleis/koulusatula, yleis/kouluhuopa, yleis/kouluvyö, englantilaiset suitset, nivelkuolaimet

Esteillä: Estesatula, estehuopa,  meksikolaiset/englantilaiset suitset, nivelkuolaimet, jännesuojat kaikkiin jalkoihin

Maastoon: Yleissatula, yleishuopa, englantilaiset suitset, nivelkuolaimet, jännesuojat takasiin

-5 oC: Ulos ei loimea, sisällä ei loimea
-10 oC: Ulkona toppaloimi, sisällä villaloimi/tallitoppis
Sateella: Sadeloimi ulos jos sataa paljon

Teholinimenttiä jalkoihin aina raskaan treenin jälkeen!

Väkirehut:

Kaura: kourallinen-kourallinen-kourallinen

Aamumössöt:

Vehnälese 2 dl
Kivennäinen 1 dl

Iltamössöt:

Greenmix ½ litraa

Rokotukset:

Rokotukset jäykkäkouristusta ja hevosinfluenssaa vastaan voimassa.

Ratsastus- ja ulkoiluvarusteet (alleviivatut voitettuja)

¬ Musta yleissatula
¬ Musta kaksivärinen estesatula
¬ Musta koulusatula
¬ Ruskea koulusatula
¬ Musta kultakoristeltu estesatula Elite

¬ Valkoinen yleissatulahuopa
¬ Sininen yleissatulahuopa
¬ Valkoinen estesatulahuopa
¬ Valkoinen koulusatulahuopa
¬ Mustavalkoinen yleissatulahuopa Cassiel Heart
¬ Musta satulavyö
¬ Musta koulusatulavyö
¬ Mustat jalustimet, hihnat

¬ Mustat suitset englantilaisella turparemmillä, alaturparemmi
¬ Mustat kultakoristellut meksikolaiset suitset Elite
¬ Mustat ohjat
¬ Ruskeat meksikolaiset suitset Sir Classic
¬ Nivelkuolamiet

 

¬ Mustat jännesuojat eteen ja taakse
¬ Siniset pintelit
¬ Siniset kuljetussuojat
¬ Punaiset joustopintelit Sweet Cassiel
¬ Ruskea korvahuppu Basic Cassiel

¬ Jäänsininen sadeloimi
¬ Musta tallitoppaloimi
¬ Ruskea toppaloimi Upscale
¬ Sininen villaloimi basic
¬ Punainen villaloimi
¬ Puna-musta-keltaraidallinen enkkuviltti
¬ Vaaleanpunainen fleeceloimi
¬ Sininen fleeceloimi

¬ Vihreä nailonriimu
¬ Musta nahkariimu
¬ Vihreä riimunaru
¬ Musta nailonriimu
¬ Musta nahkainen riimunaru ketjuilla

Muut hoitotuotteet

Punainen kaviokoukku, jumbosieni, kaviorasva ja -suti, teholinimentti (vuokraajan ostamat)

 

Virtuaalitalli | A Sim-game Stable

ps. Jos pidät meistä, tykkääthän vrl:ssä

 

 

 

©2019 Cavalier - suntuubi.com